Parodontológia

A parodontológia a fogorvoslás azon ága, amely a fog tartószerkezetének (íny, csont) betegségeivel, illetve azok megelőzésével és kezelésével foglalkozik. Az ínygyulladás és a fog tartószerkezetének pusztulásával járó fogágy-gyulladás népbetegségnek mondható.

A fogágybetegséget alapvetően bakteriális fertőzés okozza: a kórokozók a fog nyakán lerakodó lepedékben szaporodnak el a nem megfelelő szájhigiénia következtében.

Kezdetben csak az íny érintett (gingivitis): ebben a stádiumban a betegség még visszafordítható, maradandó károsodás nem történik. Tünetei közé tartozik az ínyvérzés, a fokozott fogkőképződés, a kellemetlen lehelet. Az íny vörös, duzzadt, de általában fájdalmatlan ezért sokan nem fordítanak kellő figyelmet a problémára és nem fordulnak fogorvoshoz.

Megfelelő kezelés nélkül genetikai hajlammal terhelve azonban bizonyos idő után a gyulladás súlyosbodik és a fogak gyökerét körülvevő csontra is ráterjed, ami ennek következtében fokozatosan leépül. Ekkor már fogágybetegséggel (parodontitis) állunk szemben. Mivel a fogak tartószerkezetének pusztulásáról van szó, ezért a fogak meglazulnak, helyükről elvándorolnak, végső esetben pedig ki is hullanak.

Parodontológiai kezelésekről röviden:

Konzervatív kezelés: a betegség okának, azaz a gyulladásnak a megszüntetése. Az összes fog felületére kiterjedő alapos tisztítás, a gyulladást okozó tényezők eltávolítása amelyet általában helyi érzéstelenítésben végezünk, egyénre szabott szájhigiénés tanácsadással kiegészítve

Sebészi beavatkozás: erre elsősorban előrehaladott fogágybetegség esetén van szükség. Célja a fogágy helyreállítása, az elpusztult szövetek regenerálása bioaktív anyagok segítségével.

Kozmetikai eljárások: ínyvisszahúzódás – ínyrecessziók kezelése. Az ínyt visszahelyezzük eredeti helyére, lecsupaszodott fognyakat fedjük saját szövettel és segédanyaggal, amellyel szebb esztétikát érünk el és hosszú távon védelmet nyújtunk a fogak számára.