Az épület

Pretzner villa

Rendelőnk Pretzner Imre zsoké egykori villájában található.
Pretzner Imre Alag megbecsült és sportsikerei révén igen tehetős polgára volt. Jó anyagi helyzetét igyekezett mindig a közösség hasznára szolgálatba állítani, a Fóti út kikövezésére például ő adott kölcsön a községnek. 1911-ben a képviselő-testület megfelelő hely hiányában Pretzner Imre zsoké Batthyány utcai villájában tartotta az üléseit.

A legtöbb belföldi zsoké pályafutását lovászfiúként kezdte, mint Szente, Bonta vagy Pretzner Imre is. Belföldi lovasnak lenni azonban nem volt könnyű. Már Széchenyi is Angliából hozatott zsokét, de ő elsősorban ezt a hazai lovasgárda kinevelése érdekében tette. A Nemzeti díj 1830-as megalakításakor feltételül tűzték ki, hogy “e versenyben a lovas született magyar legyen”. A biztató kezdetek után azonban a magyar lovasok képzése zsákutcába jutott, a győzelemre áhítozó tulajdonosok szívesebben bízták drága telivéreiket tapasztalt angol zsokékra. A századforduló táján Batthyány Elemér és Esterházy Miklós szorgalmazták a belföldi lovasképzést és teremtették meg alapját azzal, hogy 1892-ben a magyar és osztrák lovaregyletek határozatot hoznak, hogy “a belföldi lovászfiúknak jockeyvá való kiképzésükre a versenyekben tágabb teret nyitnak.

A legrégebbi alagi keresztet 1911-ben Pretzner Imre emelte a régi temetőben.
A keresztállítás apropója lehetett, hogy 1911 januárjában nyitották meg a község önálló temetőjét, amelynek mértani közepébe állíttatta fel Pretzner Imre a keresztet. Mindemellett a gesztusnak személyes indítékai is lehettek, hiszen a kereszttől nem messze található az a síremlék, amelynek töredezett emléktábláján Pretzner Margitka neve olvasható és az 1911-es évszám.