Orvos válaszol

M.Bea: Mennyire tartós egy rendelői fogfehérítés?

A fogfehérítés során elért eredmény tartóssága többnyire attól függ, hogy mennyi színező anyag éri a későbbiekben a fogat. A legkritikusabb az első 2-3 nap. Minél kevesebb a festékanyag annál tovább tart a hatás. Kóla, kávé, vörösbor és dohányzás stb.nélkül, az eredmény 2-5 évig is tarthat. Amennyiben hasonlóak maradnak étkezési szokásai akkor ez megközelítőleg egy-másfél év.

H.Barna: Miért látszódik a koronák szélénél – az ínynél – szürkés csík?

A fémkerámia koronák készítésénél egy fém sapkára égetik több rétegben a porcelánt így lesz fogszínű a korona. Ez a szürkés fém alap azonban áttűnik az ínynél mert ott vékonyabb a kerámia borítás. Ezt megelőzhető, ha fémmentes koronát alkalmazunk, aminek az alapja cirkónium - ez egy fehér színű anyag és kiküszöbölhető vele az ínyszélen látható sötét elszíneződés. Ezeknek a koronáknak a vastaguk is kisebb lehet mivel nem kell a sötét fémet eltakarni a porcelánnal, így a fogból is kevesebbet kell csiszolni.

M.Bea : Mi a lényege a barázdazárásnak?

A barázdazárás fájdalommentes és biztos módja a gyermeke fogainak védelmére a fogszuvasodás ellen. Ez egy „műanyag-üvegpor” tartalmú tömőanyag amit a hátsó őrlőfogak barázdáiban alkalmaznak. A fogszuvasodásra hajlamosnak tekintett gyerekeknél érdemes az összes maradó rágófogat ily módon védeni. A barázdazárás célja a mély, és nehezen tisztítható szuvasodásra hajlamos barázdák védőréteggel történő bevonása, a tejfog, ill. maradó fogazat fogszuvasodásának megelőzése céljából. A barázdazárást célszerű a frissen kibújt tejfog, ill. maradó fogaknál alkalmazni, mert ilyenkor még kisebb esélye, hogy nem szaporodtak el a fogszuvasodásért felelős baktériumok a barázdák mélyén.

T.Dani: Ártalmas-e gyermekemre a panoráma röntgen?

A korszerű digitális fogászati panoráma röntgen már igen csekély ionizáló sugárral dolgozik. Egy fogászati röntgenfelvétel során a sugárterhelés kb. csupán annyi, mint amennyi háttérsugárzás éri az emberi testet 1 órás repülő út során a világűrből.

K.Erika: Milyen anyagból készülnek az implantátumok (műgyökerek)?

A mai implantátumok anyaga elemi titán. A titán-implantátumok felszínén kialakuló oxid-réteg miatt is szövetbarát, így sem allergiás, sem gyulladásos reakció nem alakul ki. Éppen ezért a beültetés sikere több, mint 98 %-os 10 év távlatában, ha megfelelő a páciens szájhigiénéje és rendszeresen visszajár kontrollra.

H.Barna : Melyik koronafajta lehet teljesen élethű?

A fémmentes korona. Azok a koronák, amelyek fémes alapra készülnek nem eresztik át a fényt, hiába választunk bármilyen fehér színű koronát, világos porcelán leplezést, a szürkés fém miatt soha nem lesz olyan transzparens, áttetsző mint a természetes fogak.
A fémmentes koronák áteresztik a fényt és nagyon életszerűek, a szomszédos fogakhoz tökéletesen tudnak illeszkedni.
Fémmentes koronák és hidak előnyei:

  • nagyon pontos a széli záródásuk (számítógépes digitális letapogatás CAD-CAM ) a fényt áteresztik ezért élethűek
  • esztétikai hatásuk kiváló
  • tökéletesen harmonizálnak a természetes fogakkal
  • biológiailag semlegesek –nincs allergiás reakció , nincs galvánhatás
  • hidak is készülhetnek belőle, nagy teherbírású

K.Edit: Nem fájt a fogam mégis meglazult és ki kellett húzni!?

A fogágy betegségek jelentős része alattomosan hosszú évek alatt fejlődik ki és vezet a fogak meglazulásához ill. elvesztéséhez. Ezért fontos a rendszeres fogászati kontroll és fogkőeltávolítás. Panoráma röntgenen kontrolláljuk az esetleges csontveszteséget és a parodontális tasakokat. Itt láthatjuk a foggyökér gyulladásából - sokszor fájdalmatlanul - kifejlődő, jelentős csontpusztulást okozó cisztát és egyéb kedvezőtlen elváltozásokat is.