Kismama fogászat

Várandós időszakban a szájüregben is jelentős változások észlelhetőek. A nyál antibakterális hatása csökken, gyakoribbak a fogínyvérzések az esetleges gyulladás, ill. a fokozott kapilláris keringés miatt. A hormonok megváltozott szintje miatt a fogakat rögzítő rostok is meglazulnak. Ez sokszor megrémítheti a kismamákat és kevésbé merik mosni a fogaikat, nehogy kipotyogjanak. A gyakoribb hányások miatt a megváltozott szájüregi PH, savasság miatt is gyakoribb a caries és a fogkopás, zománckárosodás (erózió). A fogak eróziója a fogzománc károsodását jelenti. Hasonló a károsodás a szuvasodáshoz, de ezt a jelenséget nem baktérium, hanem az elfogyasztott ételek, italok vagy a gyomorból származó savtartalom okozza. A nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitel ugyancsak elősegíti a fogak, ill. a fogágy betegségeit.
Tévhit, hogy a baba kalciumot von el az anyuka fogaiból ezért mennek azok hamarabb tönkre. A kalciumot az anya szervezete a fokozott bevitelből, annak hiányában pedig a csontállományban levő tartalékokból pótolja és nem a fogakból.

Alapvetően a kezelési módszerekben nincs különbség viszont a felhasznált anyagok és diagnosztikai eljárások, illetve a fokozott megelőzési elvek szem előtt tartásában igen. Lehetőség szerint a kezeléseket az első trimeszterre célszerű időzíteni. Tehát már a kisbaba tervezésekor is feltétlenül érdemes fogászati szűrésre elmenni hogy, a későbbiekben leginkább már csak a fenntartó kezelésekre és kontrollra legyen szükség.

Rendelőnkben kitűntetett figyelemmel és szakértelemmel gondozzuk a kismamákat. A szűréssel, szájápolással, szájhigiéniával kapcsolatos tanácsadás díjmentes!

Fontosabb ajánlásaink a kismamáknak:

A kiegyensúlyozott étkezés mellett napi kétszeri alapos fogmosás és fogköz tisztítás!

  • fogselyemmel és fogköz-tisztító kefe használatával
  • antiszeptikus szájvizeket csak kúraszerűen javasolt használni (1 hét) és jól ki kell öblíteni
  • lehetőleg még a gyermek tervezés időszakában már keressük fel a fogorvosunkat

Fokozott fogászati ellenőrzés és professzionális fogtisztítás.

  • fogkő eltávolítása és intraorális polírozás-tisztítás, tasakkezelés

Tudassa időben fogorvosával várandósságát

  • bejelentkezés ellenőrzésre

Halasszuk el a kevésbé fontos beavatkozásokat a második trimeszterre vagy a szülés utánra.

  • kivétel az ellenőrzés és a professzionális rendelői tisztítás, ami kifejezetten javasolt
  • csak a sürgősségi beavatkozásokra szorítkozzunk az első trimeszterben.
  • a szükséges RTG felvételeket halasszuk a szülés utánra.
  • fogászati érzéstelenítő használata nem jelent fokozott kockázatot.