Fogászat

Esztétikus fogpótlások, koronák, héjak

Esztétikai fogászatban olyan pótlásokra törekszünk, amelyek természetesek. A legkisebb beavatkozás árán, a legnagyobb komfortérzetet nyújtják pácienseink számára. Zirkonium-oxid fémmentes hidak, kerámia hidak, implantátumok, stb. mind ezt a célt szolgálják.

Ha az elülső frontfogak formájával vagy színével nem elégedett a páciens, elegáns, szép megoldást ad a korrekcióra kerámia-porcelán héjakkal, úgynevezett fazettákkal történő leplezés.
Nagy előnye, hogy nem kell teljesen körbecsiszolni a fogat, így kevesebb a foganyag veszteség, mint a koronával történő korrekciónál.

Ha a fog annyira roncsolódott, hogy a megmaradt foganyag már nem tudja biztonsággal megtartani a belehelyezett tömőanyagot, akkor érdemesebb koronával védeni.

A korona a fog teljes felszínét beborító restauráció, amely megvédi a fogat a töréstől. Nem színeződik el, tartós fogpótlás. Ez különösen gyökérkezelt fogaknál indikált.

Amikor a fog funkciói (rágás, esztétikus) töméssel, betéttel már nem állíthatók helyre, korona készítése indokolt.

A modern fogelőkészítés szabályai szerint a koronák leggyakrabban a fogíny széléig érnek és a fogorvos által a fog anyagában körkörösen kialakított kis vállakon ülnek. Ezáltal a korona átmenet nélkül megy át a fogba, melynek eredményeképpen nem irritálódik a fogíny és a fogpótlás észrevétlen marad.

A korona anyagát tekintve leggyakrabban fémkerámia, ami azt jelenti, hogy egy vékony fém vázra porcelánt égetnek. Végeredményben csak a porcelán látszik. Nagyon tartós fogpótlás, de a fog természetes transzparenciáját nem mindig tudja hűen visszaadni.

A fémmentes koronák – bár jóval költségesebbek – a fog esztétikumát tökéletesen utánzó restaurációk. Technológiáját tekintve lehet Bell-Glass, empress préskerámia vagy a legkorszerűbb CAD-CAM technológiával készülő procera korona.

Hiányzó fogak pótlásának egyik módja a híd készítése, amikor a hiányt határoló fogakat pillérként használjuk fel a fogpótláshoz. A hidak anyaga leggyakrabban fémkerámia, mivel leginkább ez képes ellenállni a hidakat érő erőhatásoknak, fizikai terheléseknek.

Kisebb fogpótlás esetén készíthetünk fémmentes hidakat is, például az extrém pontosságú CAD-CAM technológiával készülő cirkon, ill. procera hidat. 

Kivehető fogpótlás

Akkor készülnek, amikor a megmaradt saját fogak száma és elhelyezkedése nem teszi lehetővé híd készítését. Ma már rendelkezésünkre állnak olyan modern rögzítőelemek, amelyek nem látszanak és igen stabil fogpótlást biztosítanak.

A korszerű, kivehető fogpótlás az úgynevezett kombinált fogpótlás, amikor a kivehető rész valamilyen a fogsor alatt elrejtett apró finommechanikai rögzítővel kapcsolódik a megmaradt fogakra készült koronákhoz.

Az ilyen módon készült fogpótlás ugyanolyan stabil a szájban, mint egy híd. Nem lötyög, nem emelkedik el, csupán fogtisztításkor kell kivenni.

Pácienseink sokszor könnyelműen kezelik a foghiány-kérdést, amennyiben nem okoz feltűnő esztétikai problémát.

A fogak keresik a kontaktust a rágópárjukkal, a szakzsargon szerint az antagonistájukkal, illetve a szomszédos előtte álló fogakkal. Így, ha például hiányzik az alsó, sorrendben számolt hatodik fogunk, úgy a felette lévő hatodik fog, miután az nem találja az antagonistáját, lassan, de biztosan kiemelkedik a fogágyból, s hosszú távon akár újabb fogat is elveszíthetünk. Mivel a baj nem jár egyedül, a hiányzó hatodik fog mögötti hetes fog meggyengülve pedig előrebillen. Mindenképpen érdemes helyreállítani a zárt fogsort a hiány pótolásával. Minél később kerül rá sor, annál nehezebb a restauráció.