Gyermekfogászat

Barázdazárás

A barázdazárás biztonságos és fájdalommentes, adhezív technikán alapuló primer prevenciós eljárás a fogszuvasodás megelőzésére, és/vagy terápiás eljárás a kezdődő szuvasodási folyamat megállítására a fogak barázdáinak és gödröcskéinek területén. A kezelés során nincs fogfúrás, nincs foganyag-veszteség.

A barázdazárás teljesen fájdalommentes módja a gyermekkorban a maradó fogak szuvasodásának megelőzésére. A szuvas maradó fog megléte gyermekkorban meglehetősen kellemetlen tapasztalat mind a szülő és a gyermek számára is. A felszíni szuvasodások nagy része barázdazárással megelőzhető. A barázdazáró anyag egy vékony réteget von az őrlőfogak rágófelszínére megakadályozva ezzel az ételmaradékok, savak és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és így védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben.

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek és a mélyebb barázdák alján gyakran makro-és mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák és így már könnyen tisztán tarthatóak.

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követően hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázda zárása, ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő, fájdalommentes.

Barázdazáráskor első lépésben a fogakat megtisztítjuk, majd leszárítjuk őket és ezt követően egy enyhe zománc kondicionálással a felületét „felérdesítjük”. Ezt követi a barázdazáró anyag felhelyezése. Az anyag maga egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett folyékony barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával keményítjük meg. Utolsó lépésként ellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogak záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

 

A barázdazárással adott a lehetőség, hogy gyermekének megóvja fogait és fogászatilag egy békésebb jövőt biztosítson.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy 0-18 év közötti gyermekeket csak szülő / gondviselő jelenlétében láthatjuk el. 14-18 év közötti fiataloknál, abban az esetben tudjuk a kezelést elvégezni, ha a kezelést megelőzően szülő / gondviselő elkísérte a gyermeket, átbeszéltük vele a szükséges kezeléseket és írásban beleegyezik, hogy 14-18 éves gyermeke egyedül, felnőtt kíséret nélkül jöjjön fogorvoshoz. Természetesen ez érvényes a fogszabályozó kezelésekre is.