A rögzített foszabályozó részei

1. BRACKET: a fog felszínére ragasztott záracska, benne precízen kialakított hosszanti bemélyedés (slot), amely az ív bekötésével a fogakat a tér három irányában beállíthatóvá teszi. Megkülönböztetünk ún. HAGYOMÁNYOS BRACKET-eket, amelyek kapcsolódását az ívhez a gumi- illetve a fémligatúra biztosítja. Anyagát tekintve készülhet fémből (nikkel-érzékeny paciensek számára gyártanak nikkelmentes változatot is), illetve a fog színéhez hasonló porcelánból, amely bracketek alkalmazásával kedvezőbb esztétika elérhető el. A bracketek másik nagy csoportja az ún. ÖNLIGÍROZÓ BRACKETek, melyek kapcsolódását az ívhez a bracketbe épített kis tolózár biztosítja. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a bracket és az ív között fellépő súrlódás minimálissá váljon (a kezelés első fázisaiban), így a gyorsabb fogmozgatás révén a kezelési idő is lerövidülhet. Szintén készülhetnek fém és esztétikus változatban.

2. ÍV: a fogak az ív mentén, mint egy vezetősínen mozognak a kívánt helyükre. A kezelés során több ívet alkalmazunk, amelyek mind anyagukban, mind vastagságukban különböznek egymástól. Léteznek már fogszínű kivitelben is, így a magasabb esztétikai igények is kielégíthetőek.

3. GYŰRŰ: Vékony fémszalagból készült, a fog alakjára pontosan illeszkedő gyűrű, amelyet az első nagyőrlő fogakra rögzítünk. Feladatuk, hogy a rögzített készüléknek a „bázisát” képezzék, kiemelkedő szerepet kapnak egyes fogmozgatások során, illetve a fogak helyben tartásánál. Egyre gyakrabban helyettesítjük tubussal.

4. TUBUS: A nagyőrlőfogakon a gyűrű kiváltására alkalmas, a brackethez hasonlóan közvetlenül a fogfelszínre ragasztott elem. Alkalmazásával jóval magasabb pacienskomfort, illetve a könnyebb tisztíthatóságnak köszönhetően jobb szájhigiénia érhető el.

5. GUMILIGATURA: apró gumikarikák, melyek a fogszabályozó ívet a bracketekhez Kapcsolja, ezzel lehetővé téve a fogmozgatást. Lehetnek átlátszóak, színesek, sőt akár sötétben foszforeszkálóak is.

Gumiligatúra színtervező. (próbáld ki!)

6. FÉMLIGATÚRA (szöcske): vékony fémszálból készült kapcsoló elem, a gumiligatúrához hasonlóan a brackethez erősíti az ívet, egyes esetekben pontosabb fogbeállítást illetve jobb szájhigiénét biztosít.

7. TOLÓRUGÓ: A bracketek közé , az ívre ráhúzott dróttekercs, mely feszülésével rést nyit a fogak között.

8. HÚZÓRUGÓ (coil spring): Az ívre rögzíthető kis kampóba akasztva egyes fogak (általában a szemfogak), de sokszor fogcsoportok ( általában a metszőfogak együttes) hátra vitelében aktívan résztvevő segéd elem. Foghúzásos esetekben a részárás vagy ennek segítségével, vagy kacsok (loopok) alkalmazásával történhet.

9. KACS (LOOP): Az ívbe hajlított hurok, mely leggyakrabban a fogeltávolítással járó esetekben a metszőfogak együttes hátra mozdításával a részárást teszi lehetővé. Számtalan formájú, funkciójú változata ismeretes.

10. GUMIHÚZÁS: Apró gumikarika, amely a készülék egyes elemeibe akasztva segítenek a fogak illetve a fogazat (a két fogív egymáshoz viszonyított helyzetének) pontos beállításában. Alkalmazásuk a paciens részéről folyamatos együttműködést igényel, ugyanis viselésük általában a nap egészében javasolt.

11. MINI-IMPLANTÁTUM: Bizonyos fogmozgatásoknál a nemkívánatos mellékhatások elkerülésére, átmeneti jelleggel, a csontba rögzített aprócska csavar. Helyük a fájdalommentes eltávolítás után nyomtalanul gyógyul.

Bejelentkezés

Telefon:

  • 06-27/343-126
  • 06-20/38-20-185
Nyitvatartás:
  • Hétfő:
  • Kedd:
  • Szerda:
  • Csütörtök:
  • Péntek:

08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-14 óra