Rögzített készülékek

Teljes multiband készülék és részleges készülékek

A teljes fogívre rögzített, úgynevezett multiband készülékeknél a fogakra ragasztott zárak (bracketek) segítségével történik a fogszabályozás. A bracketek talpának (aljzatának) kialakításánál a gyártók törekszenek arra, hogy minél kisebb felszín a lehető legjobb tapadást biztosítsa. Ennek érdekében a bracket ragasztók is nagy fejlesztéseken estek át, azaz a fogzománc sérülése nélkül képesek erős kötődést biztosítani a fog és a bracketek között.
A bracketek készülhetnek fémből, illetve a fokozott esztétikai igényt is kielégítve átlátszó, fogszínű anyagból (zafír, porcelán). A fogmozgatás a bracketekbe illesztett ív mentén megy végbe. A kezelés során a kezdetben bekötött vékony és rugalmas íveket egyre vastagabb és merevebb ívek követik. A fogak mozgatása a tér három irányában történhet.
Az önligírozó bracketek alkalmazásával lehetőség nyílik egy rövidebb kezelési idő alatti cél megvalósítására.

  • Részleges, csupán néhány fogra ragasztott fogszabályzó készülék: a kezelési tervben kitűzött feladatnak megfelelően többféle készüléktípus létezik. Így megoldást nyújthatnak a felső fogív tágítástól, az idő előtt elvesztett tejfogak helyetti helyfenntartástól a rögzített készülékek eltávolítása utáni fogstabilizációig. Sok esetben, főként fogeltávolítást követően a szemfogak hátravitele is egy ilyen részleges (ún. sectios) ív mentén történik s csak ezt követően kerül sor a teljes fogívre ragasztott készülék felhelyezésére.

A multiband kezelés aktív szakaszának befejezése után egy passzív, úgynevezett retenciós fázis következik, melynek az elért eredmény megőrzése a célja különböző helybentartó készülékek segítségével. E készülékek az esettől függően lehetnek kivehetőek, illetve a fogak nyelv felőli oldalára ragasztottak.

Bracket típusok

Hagyományos fém bracket:

A rögzített készülékek között ez a bracket típus talán a legismertebb, leggyakoribb. A fejlődő technológiának köszönhetően egyre „laposabb” kivitelben készülnek, így a fogfelszínhez simulva viseletük is egyre kényelmesebb.
Anyagukat tekintve csúcsminőségű rozsdamentes acélötvözetből készülnek, így jól ellenállnak szájban a különböző hatásoknak, azaz nem deformálódnak, nem kopnak, nem rozsdásodnak. Nikkelérzékeny paciensek számára léteznek nikkelmentes ötvözetből vagy titánból gyártott bracketek is.
A fiatalok körében kedvelt lehetőség, hogy különböző színes gumikarikakkakal rögzíttessék az ívet a brackethez, ezzel mosolyukat egyedivé és színessé lehet tenni. Kattints a gumikarika színező-re.

Hagyományos porcelán bracket:

Ezek az esztétikus bracketek a fog színével azonos világos anyagból készülnek, ezáltal kevésbé észrevehetőek, mint a fémből készült társai. Ebből kifolyólag főként a nagykamaszok és a felnőttek körében kedvelt megoldás. Azok számára akiknek fontos, hogy fogszabályozó készülékük a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítse, választható fém ív helyett fehér, fogszínű ív is.

Önligírozó bracket:

A rögzített készülékek legújabb generációja az ún. önligírozó vagy más néven önzáró készülékek. Az elnevezés arra utal, hogy ezek a bracketek saját beépített zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó ívet. Ezáltal a kezelés első részében az ív szabadabban tud mozdulni a bracketben, a kisebb súrlódás révén a fogak könnyebben „elcsúsznak” az ív mentén a kívánt pozicíóba. Sokan e kedvezőbb (lágyabb) erőkkel működő készüléket a bracket kifejleszőjéről elnevezett Damon – technikaként ismerik.
E bracket típus használatával erősebb torlódások esetén nagyobb valószínűséggel oldható meg a fogak sorba rendezése foghúzás nélkül, mint az ún. hagyományos készülékekkel. Az önligírozó bracketek közt is van fém- illetve porcelán változat.

„Láthatatlan” bracket (Clear-Aligner)

Ez a készülék típus (hasonló, mint az Invisalign® ) egy kivehető, átlátszó sín sorozat, amely apró, precíz mozzanatok révén képes a fogakat a kívánt helyre mozdítani. A paciens a síneket meghatározott idő szerint cseréli. A fogak alakját, lefutását pontosan követő, átlátszó fólia”kupak” szinte teljes észrevehetetlenséget biztosít. Bármikor könnyen levehető a fogakról, így fontos események előtt Ön egy mozdulattal eltávolíthatja szájából a készüléket. Kivehetősége révén mindent ehet-ihat a kezelés ideje alatt, nincs a rögzített készülékeknél ismeretes korlátozás, valamint nemcsak a fogmosás, fogselymezés, hanem a készülék tisztántartása is könnyen, alaposan elvégezhető.

A rögzített foszabályozó részei

1. BRACKET: a fog felszínére ragasztott záracska, benne precízen kialakított hosszanti bemélyedés (slot), amely az ív bekötésével a fogakat a tér három irányában beállíthatóvá teszi. Megkülönböztetünk ún. HAGYOMÁNYOS BRACKET-eket, amelyek kapcsolódását az ívhez a gumi- illetve a fémligatúra biztosítja. Anyagát tekintve készülhet fémből (nikkel-érzékeny paciensek számára gyártanak nikkelmentes változatot is), illetve a fog színéhez hasonló porcelánból, amely bracketek alkalmazásával kedvezőbb esztétika elérhető el. A bracketek másik nagy csoportja az ún. ÖNLIGÍROZÓ BRACKETek, melyek kapcsolódását az ívhez a bracketbe épített kis tolózár biztosítja. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a bracket és az ív között fellépő súrlódás minimálissá váljon (a kezelés első fázisaiban), így a gyorsabb fogmozgatás révén a kezelési idő is lerövidülhet. Szintén készülhetnek fém és esztétikus változatban.

2. ÍV: a fogak az ív mentén, mint egy vezetősínen mozognak a kívánt helyükre. A kezelés során több ívet alkalmazunk, amelyek mind anyagukban, mind vastagságukban különböznek egymástól. Léteznek már fogszínű kivitelben is, így a magasabb esztétikai igények is kielégíthetőek.

3. GYŰRŰ: Vékony fémszalagból készült, a fog alakjára pontosan illeszkedő gyűrű, amelyet az első nagyőrlő fogakra rögzítünk. Feladatuk, hogy a rögzített készüléknek a „bázisát” képezzék, kiemelkedő szerepet kapnak egyes fogmozgatások során, illetve a fogak helyben tartásánál. Egyre gyakrabban helyettesítjük tubussal.

4. TUBUS: A nagyőrlőfogakon a gyűrű kiváltására alkalmas, a brackethez hasonlóan közvetlenül a fogfelszínre ragasztott elem. Alkalmazásával jóval magasabb pacienskomfort, illetve a könnyebb tisztíthatóságnak köszönhetően jobb szájhigiénia érhető el.

5. GUMILIGATURA: apró gumikarikák, melyek a fogszabályozó ívet a bracketekhez Kapcsolja, ezzel lehetővé téve a fogmozgatást. Lehetnek átlátszóak, színesek, sőt akár sötétben foszforeszkálóak is.

Gumiligatúra színtervező. (próbáld ki!)

6. FÉMLIGATÚRA (szöcske): vékony fémszálból készült kapcsoló elem, a gumiligatúrához hasonlóan a brackethez erősíti az ívet, egyes esetekben pontosabb fogbeállítást illetve jobb szájhigiénét biztosít.

7. TOLÓRUGÓ: A bracketek közé , az ívre ráhúzott dróttekercs, mely feszülésével rést nyit a fogak között.

8. HÚZÓRUGÓ (coil spring): Az ívre rögzíthető kis kampóba akasztva egyes fogak (általában a szemfogak), de sokszor fogcsoportok ( általában a metszőfogak együttes) hátra vitelében aktívan résztvevő segéd elem. Foghúzásos esetekben a részárás vagy ennek segítségével, vagy kacsok (loopok) alkalmazásával történhet.

9. KACS (LOOP): Az ívbe hajlított hurok, mely leggyakrabban a fogeltávolítással járó esetekben a metszőfogak együttes hátra mozdításával a részárást teszi lehetővé. Számtalan formájú, funkciójú változata ismeretes.

10. GUMIHÚZÁS: Apró gumikarika, amely a készülék egyes elemeibe akasztva segítenek a fogak illetve a fogazat (a két fogív egymáshoz viszonyított helyzetének) pontos beállításában. Alkalmazásuk a paciens részéről folyamatos együttműködést igényel, ugyanis viselésük általában a nap egészében javasolt.

11. MINI-IMPLANTÁTUM: Bizonyos fogmozgatásoknál a nemkívánatos mellékhatások elkerülésére, átmeneti jelleggel, a csontba rögzített aprócska csavar. Helyük a fájdalommentes eltávolítás után nyomtalanul gyógyul.

Bejelentkezés

Telefon:

  • 06-27/343-126
  • 06-20/38-20-185
Nyitvatartás:
  • Hétfő:
  • Kedd:
  • Szerda:
  • Csütörtök:
  • Péntek:

08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-19 óra
08:00-14 óra